Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z makiem i orzechami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
smalec 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki
jaja 2 szt
ocet 1 łyżka
śmietana 3 łyżki
amoniak 1/4 łyżeczki
mak 1/4 szklanki
orzechy arachidowe 1/4 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z makiem i orzechami

Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z amoniakiem, dodać smalec, jajka, śmietanę, cukier puder, ocet i łyżkę wrzącej wody. Ciasto wyrabiać około 15 minut. Następnie dodać mak i mielone orzechy, dokładnie wyrobić ciasto. Cienko rozwałkować, wykrawać foremką ciasteczka, ułożyć na przygotowanej blaszce i piec w 170 stopniach na rumiany kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 06.02.2012 06:40
szybko i smacznie
edyta44 08.09.2011 17:47
smaczne
Margo1 17.01.2011 12:40
jak z orzechami i makiem to pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak