Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewko-imbirowy krem z quinoa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 6 szt.
ziemniak 2 szt.
imbir 2 cm kawałek
bulion warzywny 1 litr
natka pietruszki 1 łyżka
quinoa 10 dag
sól do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewko-imbirowy krem z quinoa

Ponieważ przygotowanie zupy wiązało się w tym wypadku z użyciem parowaru najpierw trzeba ugotować marchew i ziemniaki na parze (zajmuje to ok. 15 minut). W tym czasie trzeba ugotować quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przygotować bulion warzywny - może być z kostki, ale można też szybko przygotować \"szybki\" bulion, używając startej marchewki, selera i pietruszki i bardzo drobno pokrojonego pora, odrobiny oliwy z oliwek, przyprawiając solą i pieprzem.
Do bulionu dodać drobno pokrojony lub starty imbir.
Ugotowane warzywa dodać do bulionu. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić chilli i solą. Po przełożeniu do miseczek posypać pieprzem i pietruszką. Dodać ugotowaną quinoę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 04.07.2011 07:48
Pięknie,pysznie i zdrowo.
Sarenka 05.04.2011 20:24
Lubie takie geste zupki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak