Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk w maladze

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z indyka 1 sztuka
płatki migdałowe 4 łyżki
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka
malaga 350 ml
blanszowane migdały 50 gram
rodzynki 30 gram
galaretka 2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w maladze

Filet opłucz i osusz. Długim nożem zrób kieszeń i nafaszeruj ją płatkami migdałowymi. Mięso natrzyj solą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i pieprzem. Odłóż w chłodne miejsce na godzinę, przełóż do żaroodpornego naczynia, polej stopionym masłem i piecz (ok. 1 godziny i 20 minut) w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia podlej szklanką gorącej wody. Mięso dokładnie wystudź, wtedy pokroi się łatwiej.
Zlej sos z pieczenia, usuń z niego tłuszcz, przecedź. Malagę podgrzej z goździkami , rodzynkami i blanszowanymi migdałami, dodaj 5 łyżek wody i 2-3 łyżki sosu z pieczenia, wsyp żelatynę, dokładnie wymieszaj.
Plastry indyka ułóż na półmisku, obok ułóż rodzynki i migdały, polej galaretą z malagi i wstaw do lodówki do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 31.08.2011 17:23
smaczne
bernadetta2 27.05.2011 08:56
smaczne robiłam
RenataZ-et 18.12.2010 10:59
Musi fajnie smakować
lucyna15
lucyna15 09.06.2010 08:22
mniam super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak