Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ze śledziem, buraczkiem i cieciorką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki pieczone 2 szt.
cebula biała 1 szt.
jajko ugotowane na twardo 2 szt.
ogórki kiszone 2 szt.
koperek 2 łyżki
majonez 2 łyżki
Musztarda francuska Prymat 2 łyżeczki
sól
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
sok z cytryny
jogurt naturalny 1 małe opakowanie
filety śledziowe 2 matiasy

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ze śledziem, buraczkiem i cieciorką

Wymieszać majonez z jogurtem i musztardą fracuską z czerwonym winem, doprawić solą i pieprzem. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i umieścić osobno na miseczkach. Pokrojone buraczki doprawić solą, pieprzem i skropić cytryną. Śledzia opłukać zimną wodą (ewentualnie wymoczyć wcześniej w mleku) i przekroić wzdłuż na pół, a potem w kawałki, po skosie - najlepiej na czystej desce i innym nożem, by nie nabrały buraczanego koloru ;) Układać warstwowo w przezroczystej misce lub pucharkach. Można też wszystko wymieszać, ale warstwy wyglądają ciekawiej i estetycznie. Na samym spodzie umieścić buraczki, potem kolejno: cieciorkę, warstwę sosu
, śledzie, cebulkę, ogórka, jajka, koperek i resztę sosu. Można udekorować musztardą i gałązką koperku. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Nina7 09.01.2011 13:32
rewelacyjny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak