Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

eklery czekoladowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szkl
masło 125 g
mąka 1125 g
jajko 4 szt
bita śmietana 1/2 litra
czekolada deserowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: eklery czekoladowe

W naczyniu zagotować wodę z masłem, zdjąć z ognia i dodać mąkę, postawić znowu na ogniu i mieszać drewnianą łyżka, aż masa zacznie odchodzić od boków.
Przełożyć do miski i lekko przestudzić, dodawać po jednym jajku, aż powstanie gęste, lśniące ciasto.
uformować eklery około 15 cm długości i rozłożyć na blasze w dość dużych odstępach.
Piec 10-15 minut w tem 180 st a potem zmniejszyć temperaturę i piec aż się ładnie zezłocą
Porozcinać i napełnić bitą śmietaną , polać wierzchy rozpuszczoną czekoladą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolaxa 06.03.2011 20:47
pycha
MAR3STA 09.01.2011 18:03
świetne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak