Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z śliwkami i białą kiełbasą

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
kapusta biała 2 główki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
grzyby suszone 4 sztuki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
śliwki suszone 250 g
kiełbasa śląska 1 kg
marchewki 4
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie 4
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
kiełbasa biała 6 sztuk
żeberka
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z śliwkami i białą kiełbasą

Garnek z szklanką wody stawiamy na małym ogniu. Dodajemy suszone grzybki ( nie muszą być wcześniej moczone). Żeberka obieramy z mięsa i również wrzucamy do garnka. Mięso z żeberek wraz z kiełbasą kroimy na drobno. Stopniowo dodajemy odciśniętą kapustę kiszoną (najlepiej ta zrobiona wg przepisu „Kapusta kiszona kminkowa”) wcześniej zalaną zimną wodą i poszatkowaną kapustę białą. Dodajemy jeszcze białą kiełbasę (najlepiej jakby była jak najbliżej dna) i gotujemy ok. 1h co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta zacznie puszczać soki i troszkę opadnie dodajemy przyprawy: jałowiec, pieprz kolorowy, plasterki marchewki, liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone mięso wraz kiełbasą i śliwki, które też kroimy w małe kawałeczki. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy 30 minut. Na końcu dodajemy przyprawę do bigosu wg uznania i łyżkę koncentratu. Mieszamy i gotujemy jeszcze raz ostatnie 30 minut. Taki bigos jest najsmaczniejszy na 3-4 dzień. Należy tylko po każdy podgrzewaniu odstawiać go w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 02.05.2012 09:46
pychotka!!!
Zoso 03.04.2012 21:28
uwielbiam bigos
mirosława4 31.01.2012 17:36
pyszny ten bigosik ju? czuj? ten smak:)
IKrakowianka 04.08.2011 22:59
dawno nie robiłam bigosu, przy najbliższej okazji skorzystam z tego przepisu, bo zapowiada się pysznie
Kopiko1983 06.03.2011 12:36
Super, super, super...
patusia 02.03.2011 22:53
pycha :)
RenataZ-et 19.02.2011 13:28
Świetny, z przyjemnością skorzystam z przepisu
PaniMISIOWA 16.01.2011 09:26
świetnie wygląda! ale bym taki zjadła!
agnieszka214 15.01.2011 06:39
smaczne
MAR3STA 13.01.2011 19:53
uwielbiam bigos!
Jolanta_P-S 13.01.2011 19:46
ja też śliwek nigdy nie dodawałam
Izabela/bella81 09.01.2011 22:52
Nigdy nie jadłam ze śliwkami. Czas wypróbować:)
Iwona56 09.01.2011 20:06
musi być pyszny
IZABELA29 09.01.2011 11:13
chętnie spróbuje jak ktos zrobi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak