Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

INDYK FASZEROWANY JABŁKIEM Z ŻUBRÓWKĄ

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

indyk średni
czosnek 4 ząbki
jabłka 1,5 kg.
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
miód 2 łyżki
masło 3 łyżki
żubrówka 100 ml.
sól do smaku
konfitura żurawinowa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: INDYK FASZEROWANY JABŁKIEM Z ŻUBRÓWKĄ

Indyka natrzeć solą oraz pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 3 h. Jabłka wyczyścić i pokroić na ósemki, polać żubrówką, dodać majeranek, posiekany czosnek, miód, wymieszać, odstawić na ok. 2 h., co jakiś czas zamieszać. Odstałego indyka faszerować jabłkowym farszem a następnie spiąć wykałaczkami. Masło stopić, połową polać indyka, piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni C, ok. 30 min. Po upływie 30 min. zmniejszyć temp. do 150 stopni C. Piec indyka dodatkowe 30 min. na każdy kg. jego masy (np. 3 kg - 1,5 h.). Co jakiś czas podlewać mięso masłem oraz powstającym z pieczenia sosem. Po upieczeniu do farszu dodać żurawinę. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak