Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz po szlachecku

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wędzony boczek 100 gram
kiełbasa myśliwska 300 gram
włoszczyzna 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
zakwas na biały barszcz 2 butelki
śmietana 300 ml
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
posiekana natka 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
polędwica 200 wędzona
Ziele angielskie całe Prymat 2-3 ziarnka
kabanos 3 sztuki
jajko ugotowane na twardo 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz po szlachecku

Polędwicę, boczek i kiełbasy zalej wodą (ok. 3 litrów), zagotuj, usuń szumowiny. Dodaj obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele, cebulę i czosnek. Gotuj przez godzinę, wyjmij wędliny i marchewkę, pokrój na kawałki.
Wywar przecedź, wymieszaj z zakwasem, (przelej go przez gęste sito), dodaj pokrojoną polędwicę, boczek i kiełbasy. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, zapraw śmietaną i przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Podawaj z jajkiem, posypane natką i rzeżuchą. Dodatkowo dodaj chrzan dla zaostrzenia smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dasada1 11.04.2012 16:38
pycha
noculos 11.04.2012 16:29
Bardzo fajny przepis
noculos 11.04.2012 16:29
Bardzo fajny przepis
RenataZ-et 18.12.2010 10:59
Lubię taki barszcze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak