Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec Ani

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/2 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 1/2 kg
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
śmietana kremówka 1/2 szklanki
cukier puder 1/4 szklanki
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
sok z cytryny 2 łyżeczki
jogurt 1/2 pitny

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec Ani

Ciasto:
Oddzielić białka i ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier, żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do keksówki i piec około 30 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na pół.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Przesmażyć na patelni. Jeszcze gorące jabłka wymieszać z galaretką. Jeśli jabłka są za kwaśne dodać nieco cukru. Zostawić do ostygnięcia.
Masa różowa:
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać jogurt wiśniowy i sok z cytryny. Na końcu wymieszać z galaretką rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Zostawić do lekkiego stężenia.

Układać w następującej kolejności: na spodzie ciasto, potem masa jabłkowa, masa różowa, ciasto. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!!

--> galaretkę cytrynową dodajemy bez rozpuszczania jej w wodzie
--> masa różową nakładać dopiero gdy masa jabłkowa delikatnie stężeje

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 10.05.2012 17:25
smaczne
Mati13 02.05.2011 13:34
pysznie wygląda!
Izabela28 24.02.2011 12:37
super to ciasto wygląda:)
AgaS10 13.01.2011 11:24
Apetyczne kolorowe ciacho:)
MAR3STA 09.01.2011 18:19
pyszny placuszek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak