Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska z boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielone mięso wieprzowo-wołowe 75 dkg
cebula 2 sztuki
jajko 2 sztuki
gałka muszkatołowa
natka pietruszki 1/2 pęczka
papryka 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
wędzony boczek 25 (chudy)
kajzerka 1 czerstwa
jajko ugotowane na twardo 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska z boczkiem

Pokrojony w kostkę boczek wytopić na patelni. Skwarki wyjąć, a na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, wsypać posiekaną pietruszkę i jeszcze chwilę smażyć, mieszając. Wystudzić. Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajka, przyprawy i wyrobić pulchną masę. Dodać cebulę i boczek, wymieszać. Napełnić masą podłużną formę wysmarowaną margaryną lub smalcem, wcisnąć w środek obrane całe jajka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piec ok. 1/2 godziny. Podawać na zimno do pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 12.01.2011 17:12
Super pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak