Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka pod różową pierzynką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

proszku do pieczenia 2 łyżeczki
mąki krupczatki 3 szklanki
masła lub margaryny (250 g) 1 kostka
cukru 1 szklanki
jajek 5
jabłek 1 kg
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka pod różową pierzynką

Mąkę przesiać do miski. Dodać masło, 4 łyżki cukru i proszek do pieczenia, posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 0,5 godz. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok, dodać cukier i cynamon. Dwie trzecie ciasta rozwałkować i przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Ubić pianę z białek, dodać Kisiel (proszek). Na cieście rozłożyć jabłka, ubitą pianę, resztę ciasta startego na tarce o grubych oczkach.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak