Pekinka duszona z jabłkiem

Pekinka duszona z jabłkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • główka kapusty pekińskiej

    1
  • dkg kiełbasy albo wędzonki

    15
  • duża marchewka

    1
  • duuuża antonówka (moja miała ponad 0,5 kg!)

    1
  • pomidory gruntowe

    2
  • łyżki koncentratu pomidorowego

    2
  • pęczek koperku

    1
  • liście laurowe

    2
  • ziarenka ziela angielskiego

    2-3
  • łyżeczki ziarenek kminku

    1/2
  • łyżeczce cukru, soli, mielonego pieprzu

    po 1
  • liść lubczyku

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słodko-kwaśna, doskonała jako samodzielne danie np. z pieczywem albo dodatek do mięsa.

Kiełbasę/wędzonkę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę grubo poszatkować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiełbasę wrzucić na rozgrzaną patelnię, zrumienić, dodać cebulę, zeszklić, potem dodać marchew i jabłko, smażyć kilka minut, przełożyć do garnka, dodać kapustę, kminek, liść laurowy i ziele angielskie, wlać ok. 1 szkl. wody, dusić 5 min. aż kapusta lekko zmięknie. Następnie dodać pomidory i resztę przypraw, dusić kolejne 5-10 min., ew. dodać koncentrat. Na koniec wsypać posiekany koperek, zdjąć z ognia. Ja nie zasmażam, ale można to zrobić jeśli ktoś tak woli. Kapusta pekińska szybko się gotuje i trzeba uważać żeby jej nie rozgotować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Neetka90

20.05.2012 12:48
niezły przepis.

Neetka90

20.05.2012 12:48
niezły przepis.

Agnieszka/picola

11.04.2012 21:33
ciekawe

Sarenka

08.10.2011 18:19
Robiłam jakiś czas temu coś podobnego, tyle że na pomidorowo, z pomidorami - pycha.

Sylwia56

03.09.2011 15:14
świetne

Marysia

21.08.2011 14:59
super

Karolina69

21.08.2011 14:54
fajne

bami

05.05.2011 17:05
Ooo interesujący przepis :)

mariusz14

18.03.2011 11:44
pyszne

SmacznaPyza

14.01.2011 11:42
to takie danie z cyklu \"coś z niczego\"

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat