Różowa kartoflanka

Różowa kartoflanka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • średniej wielkości ziemniaków

    4-5
  • marchewka

    1
  • nieduży burak

    1
  • szkl. śmietany 18%

    1/2
  • łyżeczka mąki

    1
  • łyżeczka soku z cytryny

    1
  • łyżeczka cukru

    1
  • łyżki masła

    2
  • łyżek kukurydzy konserwowej

    4-5
  • pęczka koperku (dużo!)

    1/2
  • sól i pieprz mielony

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

lubię takie szybkie zupki, bez wywaru, tylko jakieś warzywa, troszkę ziół, może nieco śmietany i już...

Buraka wyszorować, ugotować, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny i dodać cukier, wymieszać. Ziemniaki, cebulę i marchew obrać, pokroić w dość drobną kostkę. W garnku roztopić masło, podsmażyć pokrojone warzywa aż cebula się zeszkli, dodać lubczyk, 1 łyżeczkę soli i trochę mielonego pieprzu, zalać 3-4 szkl. wody, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać buraki, śmietanę rozrobić z mąką, zaprawić zupę, ew. doprawić jeszcze solą, dodać koperek. Już na talerzu dodać do każdej porcji po 1-2 łyżki kukurydzy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnik

03.11.2011 15:35
ładnie wygląda

Marysia

21.08.2011 14:59
super

Karolina69

21.08.2011 14:54
fajne

jolaxa

04.03.2011 14:16
pycha

eli_555

25.02.2011 23:22
coś nowego

SmacznaPyza

14.01.2011 11:41
polecam!

Henryka2

13.01.2011 19:22
Muszę spróbować!

Ewelina47

08.12.2010 09:52
super wygląda

Grażyna13

15.11.2010 10:55
Pyszna zupka i fajny kolor :)

bietka

08.10.2010 09:22
Ciekawe:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat