Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szyszki drożdżowe z serem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 2,5 szklanki
mleko 150 ml
drożdże 5 dag
cukier 5 łyżek
masło 10 dag
jaja 3 szt
żółtko jajek 3 szt
skórka pomarańczowa otarta 2 łyżeczki
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
ser biały 0,5 (twarogowy)
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Szyszki drożdżowe z serem

Drożdże utrzeć z łyżką cukru, rozmieszać z ciepłym mlekiem i z 0,5 szklanki mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i żółtka, przegnieciony przez praskę twaróg, mąkę, otartą skórkę z pomarańczy, sól i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Z ciasta odrywać kawałki, formować podłużne szyszki, układać na stolnicy do wyrośnięcia. Podrośnięte smażyć na tłuszczu jak pączki. Usmażone posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 25.12.2012 22:57
fajna propozycja :)
Katarzyna59 12.07.2012 18:20
muszą być pyszne
Katarzyna59 12.07.2012 18:20
muszą być pyszne
Iwona51
Iwona51 20.01.2011 14:29
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak