Uda tymiankowe

Uda tymiankowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • uda z kurczaka

    3-4
  • szkl. mleka

    1
  • łyżka granulowanego, suszonego czosnku

    1
  • łyżek mąki

    4-5
  • łyżka roztartego suszonego tymianku

    1
  • łyżeczka soli

    1
  • łyżeczki mielonego pieprzu

    1/2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka umyć, osuszyć, naciąć z wierzchu, skórę i mięso, kilka razy, zalać mlekiem wymieszanym z czosnkiem, odstawić na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie osączyć z mleka, ale nie wycierać. Mąkę wymieszać w misce z tymiankiem, solą i pieprzem, obtoczyć w mieszance udka. Kłaść, skórą do dołu, na mocno rozgrzany olej, dobrze zrumienić z obu stron a następnie podlać 3-4 łyżkami wody i dusić aż będą miękkie. Podawać z ziemniakami albo pieczywem i surówką.

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

04.05.2012 05:44
mniam:)

Misia90

21.08.2011 15:02
fajne

Marysia

21.08.2011 14:57
super

Karolina69

21.08.2011 14:53
fajne

angelika14

22.06.2011 14:46
uwielbiam zapach tymianku

Sarenka

06.02.2011 11:00
Ach ta zrumieniona, apetyczna skórka!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat