Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony w soli po kantońsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) ok 1kg
sól gruboziarnista 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony w soli po kantońsku

Sprawionego i umytego kurczaka dobrze wytrzeć i powiesić na ok godzinę w przewiewnym miejscu, aby wysechł. Do żeliwnego garnka wsypać sól, przykryć i postawić na małym ogniu. Gdy sól będzie bardzo gorąca zrobić w niej otwór, w który włożyćkurczaka szyją w dółi przysypać solą w taki sposób, aby był widoczny tylko koniec kupra. Piec 1,5 godz w ok 170 st. Przed podaniem ostrożnie rozbić skorupę z soli i wyjąć kurczaka. Kurczak będzie pięknie zezłocony, a skórka chrupiąca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak