Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarzyny w cieście wpiwnym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3/4 szklanki
jajko 2
piwo pół szklanki
sól
pieprz
brokuły 25 dag
młoda marchewka 4 sztuki
pieczarki 12 sztuk
kalafior 25 dag
pietruszka zielona
cebula
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Jarzyny w cieście wpiwnym

Jajaka na ciasto rozbić, oddzielićżółtka od białek. Z żółtkek, mąki i piwa zrobić ciasto, dodać pieprz i sól do smaku. Z białek ubićsztywną pianę, wmieszać delikatnie do ciasta, odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować warzywa : umyć, brokuły i kalafior podzielić na różyczki, marchew obrać, pieczarki obrać, cebulę obrać, pokroić na krążki. Marchew, brokuły i kalafior blanszować krótko we wrzątku. Grzyby ( w całości) włożyć do rondla z rozgrzaną łyżką oleju, posolić, krótko dusić. Zblanszowane kawałki warzyw, duszone grzyby, krążki cebuli oraz gałązki pietruszki zanurzać w cieście i piec na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Wyśmienity dodatek do fondue.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak