Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owsiane ciasteczka z jabłkiem i rodzynkami

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 gramów
miód 5 łyżek
płatki owsiane 3 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Owsiane ciasteczka z jabłkiem i rodzynkami

W rondelku roztopić masło, dodać miód i rozpuścić go mieszając. Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Jabłka umyć, osuszyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki prosto do miski z suchymi składnikami. Ponownie wymieszać łyżką. Na koniec dodać roztopione masło z miodem i dokładnie wymieszać.

Czasem, jeśli jabłka są bardzo soczyste trzeba dodać kilka łyżek płatków owsianych - szukamy takiej konsystencji, żeby wygodnie było nabierać łyżką porcje ciasta i w dłoniach rozpłaszczać je przed ułożeniem na blasze. Trzeba też pamiętać, żeby zostawiać między poszczególnymi ciastkami odstępy (ok. 2 cm), bo trochę urosną.

Piecze się je 15-20 minut, w 180 stopniach, żeby ładnie się zazłociły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kekerboom 07.05.2012 10:12
super
pigila
pigila 03.09.2011 16:13
musze wypróbowac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak