Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grzybki ptysiowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
masło 14 dag
sól 1/2 łyżeczki
jaja 5
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: grzybki ptysiowe

W dużym garnku zagotować wodę z masłem i solą. Odstawić z ognia i od razu całą mąkę energicznie wsypać rozcierając łyżką by nie było grudek. Ponownie postawić garnek na małym ogniu i ucierać. Gdy ciasto przeschnie i będzie odstawać od ścianek zdjąć z ognia i zostawić do przestygnięcia. Następnie wbić po jednym jajku i dokładnie ucierać. Piec kładąc małą łyżeczką (główki) i wycisnąć z tuby (ogonki). Pamiętając o odstępie. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 30 minut. dowolnie nadziewać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 12.01.2014 14:31
musza smaczne dla dzieci
Krzysztof42 15.12.2011 16:13
bardzo lubię grzybki jeść i zbierać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak