Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk pod beszamelem

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z indyka 1 kilogram
masło 2 łyżki
mleko 1 szklanka
mąka 2 łyżki
śmietanka słodka 0,5 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa kucharek do smaku
ser żółty 0,5 kilograma

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk pod beszamelem

Pierś z indyka natrzeć solą, pieprzem, przyprawą Kucharek oraz skropić oliwą. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową, położyć na blaszkę, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1h w 190 stopniach.

Masło stopić w rondelku, dodać mąkę i wymieszać. Połączyć z mlekiem, mieszając zagotować, odstawić i wystudzić. Następnie śmietanę wymieszać z żółtkami i z połową startego sera. Połączyć z sosem. Przyprawić do smaku.

Mięso wyciągnąć z folii, pokroić na plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i posypać resztą sera. Włożyć do piekarnika i zapiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 18.02.2012 22:12
Zapowiada się bardzo apetycznie.
Monika193
Monika193 18.01.2011 22:07
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak