Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rożki z konfiturą wiśniową

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej tortowej 1/2 kg
drożdż instant opakowanie
masła 15 dag
cukru pudru 5 dag
śmietany 18% 200 ml
cukier kryształ do posypania
jajk 1 szt.
konfitury wiśniowej słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rożki z konfiturą wiśniową

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną. Wymieszać z drożdżami instant oraz cukrem pudrem, a następnie dodać kawałki masła i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto, formułując kulę. Ciasto przełożyć do misy wypełnionej zimną wodą i odstawić na 60 minut.

Ciasto wyjąć na stolnicę obficie posypaną mąką. Lekko rozgnieść dłońmi, a następnie rozwałkować na grubość około 3-4 milimetrów. Rozwałkowane ciasto podzielić na małe kwadraty. Na środku każdego z nich ułożyć łyżeczkę konfitury. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem i starannie posklejać.

Przygotowane rożki ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek posmarować jajkiem i posypać kryształkami cukru. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 ºC. Piec na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 18.03.2012 21:30
świetne
Ela15 30.09.2011 21:04
ślinka cieknie na myśl o takich pysznościach
mala2021 20.08.2011 12:31
pyszne
MAR3STA 26.01.2011 11:19
pycha;)
Gosia40 10.01.2011 18:12
Muszą być pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak