Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z truskawkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek waniliowy 800 g
śmietana 30% 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
cukier puder 2-3 łyżki
galaretka cytrynowa 2 opak.
herbatniki 200 g
truskawki do dekoracji
woda 1/2 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z truskawkami

Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Zostawić do ostudzenia.

Część truskawek pokroić w mniejsze kawałki, resztę zostawić do dekoracji.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać przestudzoną rozpuszczoną w 1/2 szkl. gorącej wody żelatynę. Serki wyłożyć do miski, połączyć delikatnie ze śmietaną. Dodać pokrojone truskawki.

Tortownicę o śred. 28 cm wyłożyć herbatnikami. Wyłożyć na to część tężejącej masy serkowo-śmietankowej z truskawkami. Następnie ułożyć warstwę herbatników i resztę masy. Schłodzić chwilę w lodówce.

Na serniku ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.10.2011 13:04
śliczny
Sarenka 02.04.2011 08:47
Nie moge sie juz doczekac sezonu truskawkowego by przygotowac podobny deserek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak