Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buchty

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 2 dag
cukier kryształ 6 dag
mąka 35 dag
mleko ciepłe 200 ml
masło stopione 15 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier wanilinowy 2 łyżki
skórka z cytryny 1 cytryna
sól 1 szczypta
powidła śliwkowe (węgierkowe) 30 dag
lukier 10 ml
konfitura 1 słoiczek
cukier puder 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Buchty

Do miseczki wsyp odrobinę cukru, zalej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Do tego roztworu pokrusz drożdże. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Żółtka zmieszaj z 8 dag stopionego masła i resztą mleka. Dodaj do rozczynu drożdżowego razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł lub konfitur (zalecane konfitury o twardej konsystencji - np. różane czy śliwkowe). Sklej jak pączki, ułóż na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj masłem, piecz 20-30 minut. Posyp cukrem pudrem lub lukrem.
Przy termoobiegu, temperaturę ustaw na 140-150 stopni i piecz dłużej, nawet ponad 45 min.
Przy normalnej, drożdżówkowej wielkości, powinno wyjść około 25 bułeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 03.12.2011 11:05
pycha
Lidia6 24.10.2011 10:39
smaczne
Natalia40 23.08.2011 21:27
super
piotereq 18.08.2011 12:03
fajne
eli82 20.07.2011 18:16
uwielbiam
eli82 20.07.2011 18:16
uwielbiam
Tika4444 12.06.2011 18:53
z pewnością smaczne
Tika4444 12.06.2011 18:52
intrygująca nazwa
kriso 08.06.2011 15:34
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak