Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z pomarańczą i orzechami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łyżeczka skórki startej z pomarańczy 1
łyżki soku z pomarańczy 2-3
szkl. łuskanych orzechów włoskich 1/3
łyżeczki soli 1/3-1/2
olej 1 łyżka
ryż brązowy 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z pomarańczą i orzechami

Możemy wzbogacać smak ryżu różnymi dodatkami, spróbujcie jak fajnie smakuje ze skórką pomarańczową.

Pomarańczę wyszorować, sparzyć i skórkę, bez białej warstwy, zetrzeć na tarce jarzynowej. Ryż wypłukać zalać 1 szkl. wody, dodać sól i olej, gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę - brązowy ryż gotuje się dość długo, przynajmniej pół godziny. Jeśli potrzeba można dolać w trakcie nieco wody. Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodać sok z pomarańczy, skórkę i posiekane orzechy, gotować jeszcze 10 min..Podawać do drobiu pieczonego i różnych mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kaja1991 10.04.2012 20:55
ciekawy przepis
Misia90 09.08.2011 13:24
fajne
Marysia 09.08.2011 13:07
fajne
Karolina69 09.08.2011 12:56
fajne
Agnieszka/picola 15.05.2011 23:04
dobre
Agnik 01.04.2011 20:46
mniam
Jolanta40 17.01.2011 00:15
ryż na słodko, pycha
mdepfs 31.12.2010 17:26
piekne zdjecie i fajne polaczenie ;)
eli_555 02.09.2010 12:27
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak