Ryż z pomarańczą i orzechami

Ryż z pomarańczą i orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łyżeczka skórki startej z pomarańczy

    1
  • łyżki soku z pomarańczy

    2-3
  • szkl. łuskanych orzechów włoskich

    1/3
  • łyżeczki soli

    1/3-1/2
  • olej

    1 łyżka
  • ryż brązowy

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Możemy wzbogacać smak ryżu różnymi dodatkami, spróbujcie jak fajnie smakuje ze skórką pomarańczową.

Pomarańczę wyszorować, sparzyć i skórkę, bez białej warstwy, zetrzeć na tarce jarzynowej. Ryż wypłukać zalać 1 szkl. wody, dodać sól i olej, gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę - brązowy ryż gotuje się dość długo, przynajmniej pół godziny. Jeśli potrzeba można dolać w trakcie nieco wody. Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodać sok z pomarańczy, skórkę i posiekane orzechy, gotować jeszcze 10 min..Podawać do drobiu pieczonego i różnych mięs.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kaja1991

10.04.2012 20:55
ciekawy przepis

Misia90

09.08.2011 13:24
fajne

Marysia

09.08.2011 13:07
fajne

Karolina69

09.08.2011 12:56
fajne

Agnieszka/picola

15.05.2011 23:04
dobre

Agnik

01.04.2011 20:46
mniam

Jolanta40

17.01.2011 00:15
ryż na słodko, pycha

mdepfs

31.12.2010 17:26
piekne zdjecie i fajne polaczenie ;)

eli_555

02.09.2010 12:27
pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat