Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaraki

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szkl. mąki żytniej razowej t.2000 1
szkl. mąki pszennej zwykłej 1-1,5
szkl. ciepłej wody (ile zabierze mąką) 1/2-3/4
jajko 1
łyżeczki soli 1/2
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szaraki

Szybciutko się je robi, są bardzo smaczne i zdrowe.

Obie mąki wsypać do miski, dodać sól, jajko, olej i połowę wody, zagniatać ciasto ew. dolewając wody. Ciasto powinno mieć dość zwartą konsystencję. Urywać kawałeczki ciasta i toczyć z nich w dłoniach małe wałeczki. Wrzucać na wrzątek i gotować ok. 5 min. Osączyć. Lekko osączone można wrzucić z powrotem do garnka, dodać 1 łyżkę masła i wymieszać. Podawać ze skwarkami z boczku i cebulką albo z mięsem w sosie, albo z białym serem i śmietaną. Można je też odsmażyć. Jeśli ciasto rozwałkujemy i pokroimy w dość cienkie paski uzyskamy razowy makaron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 31.12.2013 18:32
nie dla Ciebie więc nie szarp się na grzeczności
plocia 24.02.2013 23:09
Co za nazwa :)
artur7 12.09.2012 18:44
muszę spróbować
Miki 21.06.2012 08:32
fajne
Urszula5 15.03.2012 16:50
ciekawy przepis
Karolcia12 22.09.2011 19:19
bombowy przepis
czekoladka_m 18.08.2011 13:19
Rzeczywiście przypominają nieco robaczki:)
aleksa123 09.08.2011 17:01
jeszcze tego nie jadłam
Misia90 08.08.2011 22:53
fajne
Marysia 08.08.2011 21:08
fajne
Karolina69 08.08.2011 17:42
fajne
Agiatis 24.06.2011 09:18
ciekawe jak smakuja:)
misia53 26.01.2011 13:33
Talerz Pyzuni smutno dziś wygląda, lecz szarość kluseczek wszystkich tu przyciąga!
Ewelina47 02.12.2010 12:46
takie robaczki
iwa643 29.06.2010 07:44
ale ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak