Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciato czekoladowe bez pieca

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 5 dkg
herbatniki 25 dkg
suszone wiśnie
rodzynki 5 dkg
rum 3 łyżki
niesolone pistacje 10 dkg
kakao do posypanie
czekolada 20 ciemna

Przepis i sposób przygotowania na: Ciato czekoladowe bez pieca

Czekoladę o 75% wartości masy kakaowej roztopić bez dodatku wody. Połączyć z masłem. Dodać ubitą śmietanę. Herbatniki połamać, dodać do masy czekoladowo-śmietanowej i wymieszać, dodać wiśnie i rodzynki wcześniej namoczone w rumie, wrzucić pokrojone pistacje. Wymieszać. Przełożyć masę czekoladową do lekko natłuszczonej tortownicy (małej). Mocno gnieść mieszankę, wyrównując wierzch. Przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Po wyjęciu oprószyć powierzchnię odrobiną kakao. Podawać z bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 09.07.2012 09:33
super
Wacław 28.10.2011 11:46
pyszny przepis !
RenataZ-et 15.01.2011 12:27
Uwielbiam wszystkie czekoladowe ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak