Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makiełki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
woda 1 szklanka
żółtko jajek 1
sól 1/2 łyżeczki
mak 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Makiełki

Mak najlepiej już z puszki z bakaliami - ok jednej szklanki lub więcej, jeśli nie to przygotowujemy mak jak do makowca.

Z mąki, żółtka, soli i ciepłej wody wyrabiamy ciasto makaronowe (lub pierogowe) - ważne by było dobrze wyrobione. Rozwałkowujemy na milimetrowy pasek, posypujemy mąką i kroimy na paski ok 5-7 cm szerokie, paski układamy jeden na drugim i następnie ostrym nożem kroimy na wstążki ok pół cm grube. Tak pokrojone ciasto wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy do miękkości - ok. 3 minuty po wypłynięciu. Odcedzamy i w dużej misce mieszamy z makiem.

Podawać najlepiej na ciepło. W moim domu potrawa typowo wigilijna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak