Warkocz drożdżowy z konfiturą wiśniowo-migdałową

Warkocz drożdżowy z konfiturą wiśniowo-migdałową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    3 szklanki
  • cukru

    50 dag
  • masła

    10 dag
  • drożdży świeżych

    4 dag
  • ciepłego mleka

    150 ml
  • jajek

    3 szt.
  • wiśni bez pestek

    50 dag
  • cynamonu

    1 łyżeczka
  • migdałów

    15 dag
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przyrządzić ciasto drożdżowe: drożdże rozpuścić w mleku. Do misy wbić kolejno wszystkie jajka, dodać 10 dag cukru, sól i wymieszać mikserem. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i rozpuszczone drożdże in ponownie wszystko wymieszać, aby ciasto połączyło się w jedną całość. Na końcu wlać rozpuszczone masło i połączyć z ciastem. Uformować kulę, cała misę przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Kolejnego dnia przygotować konfiturę: wiśnie przełożyć na patelnię i zasypać pozostałym cukrem. Zasmażać tak, aby cały sok wyparował. Pod koniec dodać migdały i cynamon. Smażyć tak długo, aż zawartość patelni będzie miała konsystencję dżemu. Pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto wyjąć z lodówki, przełożyć na stolnicę, posypać przesianą mąką, zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta. Na cieście rozsmarować przygotowana konfiturę i zwinąć ciasto jak roladę. Przekroić ciasto po długości na trzy części, nie docinając do końca. Zapleść warkocz i przełożyć na blachę, na której będzie pieczony. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie warkocz przykryty papierem do pieczenia wstawić do piecyka nagrzanego do 170 stopni na około 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

14.12.2011 17:24
mniam

Anna146

18.07.2011 07:31
wygląda apetycznie

Dominika30

19.06.2011 19:19
mmm super pomysł

cichor

15.02.2011 16:51
pyszności

rosik93

16.06.2010 09:09
Bardzo ciekawe przeisy na ciasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat