Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki curry

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Filet z piersi kurczaka bez kości 4 po 15 dag
cebula 1 sztuka
ząbek czosnku 1 sztuka
sok z cytryny 1 sztuka
skórka z cytryny 1 sztuka
ryż 2 szklanki
bulion warzywny 1 litr
keczup 200 ml
oliwa - -
sól - -
pieprz - -
imbir świeży 2-3 cm
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki curry

1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Imbir obrać, zetrzeć na tarce lub posiekać (korzeń można ewentualnie zastąpić imbirem w proszku i użyć 1-2 łyżeczek).

2. Sok i skórkę cytrynową wymieszać z Przyprawą Curry Prymat, imbirem, cebulą i czosnkiem, przyprawić do smaku.

3. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do miski. Polać przygotowaną marynatą curry, dokładnie wymieszać, przykryć, wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

4. Oliwę rozgrzać w rondlu, wsypać ryż, wymieszać, chwilę podprażyć, oprószyć solą.

5. Kurczaka wyjąć z marynaty, lekko osączyć. Nadziewać po kilka kawałków na drewniane patyczki do szaszłyków.

6. Oliwę rozgrzać na patelni, włożyć szaszłyki, usmażyć z każdej strony (w czasie smażenia można smarować marynatą). Szaszłyki wyjąć, osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.

7. Szaszłyki curry podawać z ryżem i keczupem lub sosem pomidorowym.


Przygotowanie: 1 godzina

Oczekiwanie: 3-4 godziny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak