Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pilaw

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż długoziarnisty 100 g
ryż dziki 100 g
pierś z kurczaka 2 szt.
pomidory koktajlowe 9 szt.
pomidory 2 szt.
bulion 2 szkl.
mąka 2 łyżka
sól 2 łyżeczka
pieprz 0/5 łyżeczka
olej 3 łyżka
cukier 1 łyżeczka
tymianek szczypta
sok z cytryny 2 łyżka
natka pietruszki 3 łyżka
masło 1 łyżka
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pilaw

Mięso pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Mąkę wymieszać z 1 łyżeczką soli i pieprzem, obtoczyć w niej mięso i smażyć na oleju na złoty kolor. W rondlu rozgrzać pozostały olej i smażyć w nim pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone pomidory, cukier, tymianek, sól i pieprz. Smażyć 2-3 minuty. Wsypać ryż i dusić 4 minuty aż wchłonie tłuszcz. Dodać mięso, wlać bulion, zagotować i przykryć. Gotować 20 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki, polać topionym masłem, udekorować pomidorami koktajlowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika111 16.09.2011 20:59
Super! :)
bejciu24 20.01.2011 19:35
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak