Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto waniliiowo-kawowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
oliwa 1 szklanka
jaja 5 szt
cukiwe puder 10 łyżek
mleko 5 łyżek
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
aromat waniliowy 0,5 łyżeczki
tłuszcz do formy
kawa 1 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto waniliiowo-kawowe

Żółtka z cukrem pudrem utrzeć do białości, ciągle ucierając stopniowo wlewać oliwę, dodać aromat waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartych żółtek, dokładnie utrzeć. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ciastem i delikatnie przemieszać. Połowę ciasta wylać do przygotowanej formy. Do drugiej połowy wsypać kawę, wymieszać i wylać paskami na jasne ciasto. Piec około 40 minut w 170 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 21.10.2013 13:21
chętnie spróbuję
m1monika 29.07.2012 23:11
pyszne
Katarzyna59 29.07.2012 19:58
apetyczne
Iwona51
Iwona51 16.01.2011 00:14
fajne na gości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak