Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki ryżowo-marchewkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 150 g
marchew 4 szt.
jajko 1 szt.
pietruszka zielona 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 4 łyżki
sos salsa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki ryżowo-marchewkowe

Ryż wsypać do osolonego wrzątku i ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Marchewki obrać i ugotować w całości tak, by pozostały lekko twarde, odstawić by ostygły.
Zimne marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z ryżem. Dodać roztrzepane jajko i bułkę tartą, posiekaną natkę, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.
Z masy, wilgotnymi rękami uformować 8 podłużnych kotlecików.
Smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru (przez 2-3 minuty z każdej strony).
Majonez wymieszać z ketchupem w proporcji 1:1. Sos podawać do kotlecików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 29.02.2012 22:19
ciekawa propozycja
Adam12 01.10.2011 16:43
super polecam
Małgorzata106 19.07.2011 18:05
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak