Domowy ketchup

Domowy ketchup

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dojrzałe pomidory

    2 kg
  • jabłka

    50 dag
  • cebula

    3 szt średniej wielkości
  • gorczyca

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 szklanka
  • ocet

    125 ml
  • zmielony cynamon

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory, jabłka i cebulę po umyciu pokroić na plastry, wrzucić do naczynia, na którego dno wlewamy niewielką ilość wody.
Gotować, a gdy wszystko będzie miękkie zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito, dodać wszystkie przyprawy i gotować do zgęstnienia, mieszając, by się nie przypaliło. Gorący ketchup włożyć w małe, przystosowane do jednorazowej konsumpcji słoiczki i pasteryzować 15 minut.
Po pasteryzacji odwrócić słoiki do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

10.10.2010 00:02
nigdy sama nie robiłam...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat