Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śliwkowe z polewą śmietanową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwek 1 kg
masła 100 g
mąki 1,5 szklanki
cukru 1 łyżka
zimnej wody 8 łyżek
octu 2 łyżeczki
śmietany 125 ml
jajko 2 szt
cukru 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śliwkowe z polewą śmietanową

Mąkę wymieszać z cukrem, solą i kawałkami masła, dodać wodę i ocet.
Szybko zagnieść ciasto możliwie zimnymi rękami, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na 30 minut.
Śliwki umyć, przepołowić,wyjąć pestki, połówki śliwek przekroić jeszcze raz na pół (w ósemki).
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
Wyłożyć do formy, uformować brzeg o wysokości 2 cm.
Śliwki ułożyć na cieście wybrzuszeniami do dołu, tworząc kształt rozetki.
Piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 225 stopni C.
Jajka rozmącić, wymieszać ze śmietaną, cukrem i szczyptą cynamonu.
Masą polać śliwki i piec jeszcze przez 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 10.12.2011 16:19
bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak