Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z cukrowymi ciasteczkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
masło 200 g
jaja 2 szt.
śmietana kwaśna 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Nadzienie:
cukier 3 łyżki
kasza manna 3 łyżki
cukier kryształ 3 łyżki
jabłka 6 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z cukrowymi ciasteczkami

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy. Z gotowego formujemy dużą kulę i na godzinę wkładamy ją do lodówki.

Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem oraz manną.

Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Formę (prostokątną o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy pergaminem.

Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wałkujemy tak, aby dopasować ją wymiarami do powierzchni blachy. Na ciasto kładziemy warstwę jabłek.

Można to zrobić tradycyjnie - drugim identycznym plackiem, troszkę ciekawiej - długimi, splecionymi ze sobą paseczkami lub finezyjnie - wyciąć foremką do ciastek fikuśne kształty i poukładać na powierzchni.
Na koniec posypujemy grubym cukrem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40-50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 27.12.2012 12:26
rewelacyjna;]
bursztynek 13.10.2012 23:51
zadziwiasz mnie prostymi, a zarazem niezwykłymi pomysłami
dianix 13.06.2012 19:50
i jak łatwo upiększyć wygląd ciasta:)
Misiabe 06.10.2011 00:22
ale apetyczna!!
Sarenka 23.03.2011 18:05
Urocze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak