Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żółty ryż

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 20 dag
masło 2 łyżeczki
parmezan 30 g
żółtko jajek 1 szt.
śmietana 18-procentowa 80 g
kurkuma 1 łyżeczka
curry 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion 1 l
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Żółty ryż

Ryż płuczemy na sitku i czekamy chwilkę by cała woda odciekła.
W tym czasie siekamy cebulę. Na dużej patelni (ew. w rondlu) rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kolejną łyżkę masła i wsypujemy ryż. Ryż należy smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut aż stanie się szklisty, lekko przezroczysty. Gdy tak się stanie wlewamy trochę bulionu (ok.1/2 szklanki ) i gotujemy aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie czynność powtarzamy ok. 3-4 razy. Ryż powinien się w ten sposób gotować ok. 20-25 minut- aż risotto będzie gęste a ryż miękki ale nie rozgotowany. Dodajemy kurkumę i curry. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i parmezanem. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Podgrzewamy jeszcze ok 2 minut. Doprawiamy solą.
Podajemy z warzywami (przepis został podany w poprzednim wpisie).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 27.12.2012 12:26
oo ciekawy;]
Edyta31 12.10.2011 22:29
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak