Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koziołki w piekiełku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory duże 6 szt.
papryka czerwona 2 szt.
papryka żółta 2 szt.
czosnek 2 ząbki
chilli do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
pieprz do smaku
zioła do smaku
cukier 2 łyżeczki
parówki cienkie 30 dag
olej 2 łyżki
kabaczek 1 szt.
ogórek 1 szt.
cebula 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Koziołki w piekiełku

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę obieramy, siekamy w cienkie piórka, smażymy na łyżce oleju na patelni. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, lekko rumienimy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę lub paski i dorzucamy do smażonej cebuli. Przekładamy wszystko do garnka. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli z papryką. Kabaczka i ogórka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka. przyprawy i jeszcze chwilkę gotujemy na małym ogniu.

Całość dusimy na mniejszym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, a pomidory rozgotują się. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, chilli, słodką papryką i ziołami.

Parówki obieramy z osłonek, przekrawamy w poprzek na pół. Każdy z końców nacinamy nożem kształt krzyżyka, nie za głęboki. Wkładamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz i chwilkę smażymy, aż końce parówek zaczną wywijać się w różki. Tak przygotowane parówki wrzucamy do lecza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 24.03.2012 11:04
ciekawa nazwa :)
Agnieszka/picola 25.06.2011 22:21
pomysłowe
ilonkowy 18.02.2011 14:31
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak