Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle wielkie nadziewane szpinakiem i ricottą z sosem pomidorowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 400 g
czosnek 4 ząbki
bazylia
oregano
szpinak mrożony 1 opakowanie
ser ricotta 225 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
oliwa 5 łyzek
mleko 125 ml
makaron muszle 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle wielkie nadziewane szpinakiem i ricottą z sosem pomidorowym

Makaron gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Przygotowujemy sos szpinakowy: szpinak rozmrozić w małym garnku i lekko zagotowac by odparowała woda. Do rozdrabniacza lub innego miksera dać bułkę tartą, mleko i oliwę, wymieszać. Dodać odparowany szpinak i ser ricotta, calośc doprawić czosnkiem wyciśniętym, solą i piperzem. i faszerujemy nim muszle. Przygotowujemy sos pomidorowy: Pomidory umyc i przelać wrzątkiem. Obrac ze skóry i pokroić w kostkę do naczynia. Dodac wycisnięty czosnek, bazylię oregano i wymieszać. Sos zagotować na małym ogniu do czasu aż pomidory staną się miękkie. Na dół naczynia żaroodpornego dajemy sos pomidorowy i na nim układamy muszle nafaszerowane. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku 180 stopni około 25 minut. Można je posypac serem żółtym przed zapieczeniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 28.02.2011 16:55
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak