Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron domowy z grysikiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 gram
grysik 200 gram
jajko 4 szt
żółtko jajek 2 szt
oliwa 2 łyżki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowy z grysikiem

Mąkę przesiać na stolnicę, posypac solą i grysikiem - wymieszać razem. Usypać górkę i pośrodku zrobić wgłębienie. Wbić do niego jajka, żółtka i wlać oliwę. Palcami lub widelcem wymieszać mąkę z jajkami a nastepnie wyrobić ciasto. Ciasto powinno być dosyć twarde - gdyby było za tawrde dolać troszeczkę wody, a zbyt miękkie - razdkie dosypać trochę mąki.
Ciasto wyrabiać przez 15 min aż, będzie sprężyste i gładkie.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 min. Ciasto rozwałkować na płaty i formułować dowolny makaron. Jeżeli chcemy makaron nitki to rozwałkowany płat zawijamy w rulon i kroimy nożem krążki.

Grysik sprawi, że makaron po ugotowaniu będzie bardziej al dente.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak