Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron domowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
jajko 5 szt
oliwa 2 łyżki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowy

Mąkę przesiać na stolnicę i posypac solą. Usypać górkę i pośrodku zrobić wgłębienie. Wbić do niego jajka i wlać oliwę. Palcami lub widelcem wymieszać mąkę z jajkami a nastepnie wyrobić ciasto. Ciasto powinno być dosyć tawrde - gdyby jednak było za tawrde dolać troszeczkę wody, a zbyt miękkie - razdkie dosypać trochę mąki.
Ciasto wyrabiać przez 15 min aż, będzie sprężyste i gładkie.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 min. Ciasto rozwałkować na płaty i formułować dowolny makaron. Jeżeli chcemy makaron nitki to rozwałkowany płat zawijamy w rulon i kroimy nożem krążki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak