Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
woda 1 szklanka
cukier 4 łyżki
jabłka 2 sztuki
cynamon do smaku
ryż 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem

Do garnka wlać mleko i wodę, wstawić na mały ogień. Dodać cukier, wsypać ryż. Wymieszać, gotować pod przykrywką, mieszając co jakiś czas.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda, pokroić w kostkę. Do małego garnuszka wlać odrobinę wody, wrzuić jabłka, gotować pod przykryciem do zmiękczenia.

Ryż gotować do momentu aż zmięknie, często mieszać gdyż lubi się przypalać. Gdyby ryż był twardy a płyny już wyparowały - podlać mlekiem. Gdy ryż będzie miękki, a konsystencja zwarta, dodać jabłka i wymieszać.

W miseczce podać ryż z jabłkami, posypać cukrem i cynamonem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak