Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z nadzieniem serowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
woda letnia 250 ml
olej 1 łyżka
sól 1/2 łyzeczka
ser sernikowy 750 gram
rodzynki garść
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier puder 4 łyżka
cukier wanilinowy 2 łyzeczka
mleko 1/4 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z nadzieniem serowym

Ciasto pierogowe-
mąkę przesiać do miski. Wlać olej, dodać szczyptę soli. Stopniowo wlewać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto, do momentu gdy będzie jednolite i miękkie.

Stolnicę podsypać mąką. Ciasto podzielić na części. Część ciasta rozwałkować na ok.2-3 mm. Wycinać szklanką koła.
W ten sposób przygotować całe ciasto.

Nadzienie.

Ser sernikowy (taki z pudełka, można też spróbować z serem twargowym - dać wtedy mniej budyniu) zagotować w garnku razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rodzynki sparzyć.
Budyń rozrobić w 1/4 szkl. mleka.
Gdy ser zacznie bulgotać, wsypać odsączone rodzynki przemieszać i wlać budyń. Cały czas dokładnie mieszać na małym ogniu by nie porobiły się grudki.

Zdjąc z ognia, ostudzić. Ser powinien mieć w miarę stałą konsystencję.

Chłodny ser nakładać łyżeczką na kółko ciasta, w ilości takiej by dało się zamknąć pierożka.

Z przepisu wyszło mi + - 60 pierogów.

Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłyniecia.

Podawać polane masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak