Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z bakaliami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
miód 3/4 szklanki
jajko 5 sztuk
piwo 3/4 szklanki
margaryna 100 g
cukier 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana do smaku
bakalie 3 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2,5 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z bakaliami

Bakalie (suszone figi, morele, rodzynki, migdały) drobno posiekać i wymieszać że sobą a następnie oprószyć mąką ziemniaczaną. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Margarynę utrzeć z jajkami, dodając po łyżce cukru. Do gotowej masy dodawać po łyżce mąki, miód i piwo. Do gotowego ciasta wsypać bakalie i delikatnie wymieszać, drewnianą łyżką. Ciasto wylać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec ok 40 min w temp. 190\'C. Gotowe ciasto powinno ładnie odchodzić od ścianek. Ciasto powinno leżakować ok 5 dni zawinięte w ściereczkę. Smacznego !!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 30.10.2013 07:57
chętnie spróbuję
czekoladka_m 13.07.2013 21:27
idealny na Święta Bożego Narodzenia;)
Angelika10 11.05.2013 00:13
bardzo lubię piernik
RenataZ-et 16.10.2012 15:11
świetne ciacho
Iwona51
Iwona51 12.10.2011 08:56
pycha
gosia47-47 19.03.2011 11:41
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak