Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne pierniczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
cukier 1,5 szklanki
miód 7 łyżek
jaja 4 szt
margaryna 1/2 kostki
migdały w płatkach 1
pisaki cukrowe 1
kolorowy maczek i robaczki 1
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne pierniczki

Miód podgrzewamy w kąpieli wodnej aż przybierze postać płynną.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, tworząc kopiec z dziurą w środku do której wlewamy miód, wyrabiamy ciasto, dodajemy resztę składników do ciasta. zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto o grubości około 0.5 cm, wycinamy pierniczki. Przed pieczeniem można posypać migdałami, goździkami, maczkiem itp, lub po pieczeniu gdy ostygną dekorować pisakami.
Pieczemy w piekarniku rozgranym do 180 stopni około 10 minut

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 14.11.2011 00:08
cudowne
RenataZ-et 07.01.2011 14:40
Ależ pięknie ozdobione :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak