Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa - Topielec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

opak 2 szklanki
masło 120 g
jajko 2 szt
mleko 1/3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
drożdże 50 g
cukier waniliowy 1 opak
cukier puder do posypania ciasta
owoce kandyzowane 100 g
orzechy mielone 100 g
rodzynki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa - Topielec

Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko.
Wkruszyć domleka drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy.
Do garnuszka włożyć pokrojone na kawałki masło i roztopić je na małym ogniu.
Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnie masło.
Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąka się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite.
Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimną wodą (do pełna).
Ciasto \"utopione\" w wodzie po 15 min powinno wypłynąć na wierzch.
Przytrzymać je ręką, zlać wodę i bardzo dokładnie odsączyć.
Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy, znów wyrobić dłonią.
Wysmarować masłem blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości ok. 25 cm. Termostat ustawić na 180°C.
Włożyć do formy ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po 40-45 min pieczenia ciasto powinno być gotowe.
Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem
( ja dodałam mielone orzechy włoskie, dlatego środek jest lekko brązowy.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 07.12.2011 15:30
topielców to się boję
ZEWA 14.12.2010 23:09
ja podobne ciasto wkładam przed zamoczeniem do woreczka, dzięki temu ciasto nie jest mokre i nie trzeba go odsączać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak