Babka drożdżowa - Topielec

Babka drożdżowa - Topielec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • opak

    2 szklanki
  • masło

    120 g
  • jajka

    2 szt
  • mleko

    1/3 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • drożdże

    50 g
  • cukier waniliowy

    1 opak
  • cukier puder

    do posypania ciasta
  • owoce kandyzowane

    100 g
  • orzechy mielone

    100 g
  • rodzynki

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko.
Wkruszyć domleka drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy.
Do garnuszka włożyć pokrojone na kawałki masło i roztopić je na małym ogniu.
Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnie masło.
Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąka się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite.
Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimną wodą (do pełna).
Ciasto \"utopione\" w wodzie po 15 min powinno wypłynąć na wierzch.
Przytrzymać je ręką, zlać wodę i bardzo dokładnie odsączyć.
Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy, znów wyrobić dłonią.
Wysmarować masłem blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości ok. 25 cm. Termostat ustawić na 180°C.
Włożyć do formy ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po 40-45 min pieczenia ciasto powinno być gotowe.
Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem
( ja dodałam mielone orzechy włoskie, dlatego środek jest lekko brązowy.)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

07.12.2011 15:30
topielców to się boję

ZEWA

14.12.2010 23:09
ja podobne ciasto wkładam przed zamoczeniem do woreczka, dzięki temu ciasto nie jest mokre i nie trzeba go odsączać

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat