Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bbiszkoptowa rolada z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 3 łyżki
mąka 3 łyżki
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
cukier puder do posypania rolady
polewa czekoladowa zamiast cukru pudru
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bbiszkoptowa rolada z jabłkami

Wybić jajka, oddzielając żółtka od białek, ubić pianę z białek, a żółtka utrzeć z cukrem. Wyłożyć pianę na utarte żółtka, wsypać przez sitko mąkę, wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę, na pergamin wysmarowany margaryną lub olejem i wysypany tartą bułką.
Wstawić o upieczenia.
Upieczone, lecz jeszcze miękkie ciasto wyłożyć na stolnicę przykrytą lnianą (czystą) ściereczką, zdjąć pergamin i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w rulon, pozostawić do wystudzenia.
Jabłka posypać cukrem pudrem, wymieszać.
Wystudzoną roladę ostrożnie rozwinąć, nałożyć na nią jabłka wymieszane z pudrem i zwinąć z powrotem.
Wstawić do lodówki do stężenia masy.
Ostrym nożem - piłą pokroić roladę w skośne porcje i przed rozłożeniem posypać przez sitko cukrem pudrem lub ozdobić kleksami polewy czekoladowej.
Układać, opierając kawałki jeden o drugi na szklanym półmisku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 05.12.2011 15:38
bardzo smaczna aż ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak