Bbiszkoptowa rolada z jabłkami

Bbiszkoptowa rolada z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • mąka

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • cukier puder

    do posypania rolady
  • polewa czekoladowa

    zamiast cukru pudru
  • cukier puder

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wybić jajka, oddzielając żółtka od białek, ubić pianę z białek, a żółtka utrzeć z cukrem. Wyłożyć pianę na utarte żółtka, wsypać przez sitko mąkę, wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę, na pergamin wysmarowany margaryną lub olejem i wysypany tartą bułką.
Wstawić o upieczenia.
Upieczone, lecz jeszcze miękkie ciasto wyłożyć na stolnicę przykrytą lnianą (czystą) ściereczką, zdjąć pergamin i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w rulon, pozostawić do wystudzenia.
Jabłka posypać cukrem pudrem, wymieszać.
Wystudzoną roladę ostrożnie rozwinąć, nałożyć na nią jabłka wymieszane z pudrem i zwinąć z powrotem.
Wstawić do lodówki do stężenia masy.
Ostrym nożem - piłą pokroić roladę w skośne porcje i przed rozłożeniem posypać przez sitko cukrem pudrem lub ozdobić kleksami polewy czekoladowej.
Układać, opierając kawałki jeden o drugi na szklanym półmisku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

05.12.2011 15:38
bardzo smaczna aż ślinka leci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat