Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja roladka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8
cukier 100g
mąka pszenna 80 g
mąka ziemniaczana 20g
proszek do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Moja roladka

Białka ubijamy na pianę , najlepiej aby były schłodzone wtedy mi się szybciej ubijają , pod koniec ubijania dodaję połowę cukru.Żółtka z drugą połową cukru również ubijamy na pianę, dodajemy białka do żółtek i delikatnie łączymy, a potem przesiewamy obie mąki, mieszamy mikserem na wolnych obrotach, dodajemy troszkę proszku , wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy tak z 12 minut w 2oo st. po upieczeniu od razu zdejmujemy z blaszki i zwinąć. Od razu ciepły zwijamy , bo jak poleży i wyschnie może póżniej się połamać . KREM: Możemy dodać śmietanę , czyli do śmietany dodajmy troszkę żelatyny. Proporcji nie podaję ponieważ zawsze robię na oko.Smaruję biszkopt, potem łyżeczką dodaje konfiturę może być dowolna i zwijam . Posypuję cukrem pudrem. Można również biszkopt zrobić z dodatkiem kakao, maku albo roladę możemy zrobić na czekoladowo, itd..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 27.07.2012 16:25
moja ulubiona rolada
babcia
babcia 27.07.2012 16:25
moja ulubiona rolada
Jodaj 22.01.2012 08:48
pyszna roladka :)
kate.500 10.12.2011 13:42
pysznie wyglada
Halusia 07.07.2011 07:45
Rewelacyjnie się prezentuje!
ElizaT 02.03.2011 10:30
extra, wygląda jak z jakiejś cukierni ;) !
RenataZ-et 18.01.2011 11:58
Bardzo apetycznie wygląda !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak