Cukinia zapiekana z kurkami

Cukinia zapiekana z kurkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg świeżych kurek

    30
  • małe cebulki dymki razem ze szczypiorkiem

    2
  • strąka papryki żółtej

    1/3
  • gram serka topionego (pół kostki)

    50
  • kromka bułki (sam miąższ)

    1
  • łyżka listków natki pietruszki

    1
  • plasterki sera żółtego

    2
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Lubię cukinię i lubię kurki - czas połączyć smaki!

Cukinię umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką delikatnie usunąć pestki, oprószyć wewnątrz solą. Kurki oczyścić, opłukać, osączyć, większe sztuki pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną całą dymkę, dodać grzyby i posiekany czosnek, smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojony na kawałki serek i mieszać aż się rozpuści, na koniec dosypać pokrojoną w kostkę paprykę i doprawić całość solą oraz pieprzem. Bułkę pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z natką pietruszki na proszek. Cukinię osuszyć papierowym ręcznikiem, wnętrze obsypać bułką z natką, napełnić farszem z kurek, wierzch także posypać bułką i ułożyć paseczki sera żółtego. Zapiekać ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Podawać na gorąco. Można wykorzystać zieloną cukinię albo małego kabaczka.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

11.06.2012 16:53
uwielbiam kurki, a ta propozycja jest świetna!!!

Misia90

08.08.2011 22:50
fajne

Marysia

08.08.2011 21:06
fajne

Karolina69

08.08.2011 17:41
fajne

Tomek13

01.07.2011 22:18
polecam

Tomek13

10.04.2011 22:36
polecam

Barbara/zuza22_85

06.03.2011 12:24
świetne

eli_555

28.01.2011 22:55
Pychota,uwielbiam cukinię.

Justyna223

07.10.2010 12:50
na pewno pyszna, ja robię cukinię z kaszanką też fajnie smakuje.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat